Még jönnek a fagyosszentek

fagyosszentek

A nyarat idéző áprilisban, az első meleg májusi napokban szinte hihetetlennek tűnik, hogy még jönnek a fagyosszentek (Pongrác, Szervác, Bonifác 12-14-én, Orbán 25-én), és kárt tehet a hideg a zöldségekben, virágzó gyümölcsfákban. Vajon ilyen nagymértékű éghajlati változások idején is érvényesek még a régi megfigyelések?

A nagyra nőtt paprika- és paradicsompalánták sürgetnek, ültessük a jól előkészített ágyásokba, meleg van, ne vigyük túlzásba az óvatosságot. Ha mégis erőteljes hidegfrontok jönnének, még mindig elővehetjük a fóliatakarást. A hőmérséklet csökkenése az év során máskor is előfordul; a májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet leginkább ilyenkor sínyli meg.

Cukkini palánta

Viszont a tökfélék szabadföldi vetésével valóban nem érdemes sietni ha még jönnek a fagyosszentek. Ha mégsem akarunk várni, ültessük joghurtos poharakba a magokat, s tartsuk a fóliasátor, a folyosóablak védelmében, keljenek ki, gyökeresedjenek meg ott. És miután elmúlik a fagyveszély, mehetnek a kert napsütötte, szélvédett sarkába.

Padlizsán

Ne felejtsünk el cukkinit (Cucurbita pepo var. giromontia), csillagtököt (Cucurbita pepo convar.patissoniana), tojásgyümölcsöt (Solanum melongena) is ültetni. Kalóriaszegény, változatosan elkészíthető mindegyik. Nagy a melegigényük, tehát várjunk a kiültetésükkel, amíg elmúlnak a „hideg napok”.

A csemegekukorica fajták bőséges kínálata mellett szakaszosan vethetünk   egészen nyár közepéig többfélét is. Vannak 85-87 napos tenyészidejűek is. A legjobban kedvelik mostanában a Jubilee F1 csemegekukoricát. Ez 100 napos tenyészidejű. Korai ültetésénél arra kell ügyelni, hogy a talaj elég meleg legyen.

Ne halogassuk sokáig a hosszú tenyészidejő különnleges csípős paprikák kiültetését sem – de vigyázzunk rájuk. Jobb most ki-be állítgatni a ládácskákat,cserepeket, mint az őszi fagyoktól óvni a már érni kezdő terméseket a terebélyes bokrokat, nagy edényeket cipelgetve.

Önnek ajánlott

Leave a Reply