Uborkaszezon

De tényleg! Egyáltalán nem átvitt értelemben. Szó sincs eseménytelen időszakról, amikor semmi sem történik. Zajlik az élet, talpon a világ, egyáltalán nem üdülő hangulatban. És a kertben – valóban eltevésre vár a csemegeuborka.

Az uborka dicsérete

Fogyasszunk belőle minél többet, mert igen jótékonyak a hatásai. Igaz, hogy 96% vizet tartalmaz, de sok benne a kálium, foszfor, vas, kalcium, nátrium, szánhidrátok, A1,- B2-, B6-, C-vitamin.

Az uborka serkenti a veseműködést, megszünteti a hajhullást, feszessé teszi a bőrt, frissít, oltja a szomjat.

uborkaIlyenkor, nyáron a nyers salátauborkából ivólevek is készíthetők, citrom, sárgarépalé, vagy más zöldségfélék levének hozzáadásával. Sőt, a túlzott napozás okozta égést is csillapítja, ha borogatásként a bőrünkre rakjuk szeleteit. Közismert módszer a szemet pihentető uborkakarikák alkalmazása. Ma már sokféle bőrtápláló krém készül uborkából.

Ugyanilyen egészségjavító a csemegeuborka is, méghozzá nemcsak ilyenkor, főszezonban, hanem télire eltéve, ecetes, sós felöntő lében, vagy különböző csalamádékhoz keverve.

Az idén kissé korábban szüretelhetők, tegyünk el hát belőle, amennyit csak elfogyaszthat a következő szezonig a család!

Szlovákiában bőséges a rücskös, egyenletes méretűvé fejlődő, lisztharmattal szemben ellenálló uborka fajták száma. Legtöbben a Bohemia F1, Blanka F1, Chantal F1 hibrideket dicsérik, de sós eltevésre, kovászos uborkának az Iwonna F1 hibrid a legjobb.

Ahol a július végi hideg éjszakák, forró nappalok, illetve hajnali ködök következtében megtámadta a lisztharmat a korai csemegeuborka ültetvényeket, azok még most is vethetnek belőle szabadföldbe. Őszi eltevésre kitűnően kifejlődik.

Ha még csak most kezd teremni a csemegeuborka, akkor is érdemes megelőző védekezést alkalmazni, ha a penészgombákkal szemben rezisztens fajtákat termesztünk. Természetes védekezéshez a legjobb a már korábban ismertetett, csalánból, vagy a mezei zsurlóból készített permetezőlé a megfelelő hígításban. Ezek a növény zöld felületét kellőképpen óvják a fertőzésektől. Magyarországon kapható a lósóska gyökérkivonat, amelynek hasonlóak a hatásai.

uborkaVegyszeres védekezéshez számtalan készítmény kapható. (Ortiva, Discus, Kumulus W6 (0,5%), Karthane LC (0,%%) stb. Ezekről tudni kell, hogy kánikulában perzselő hatásúakká válnak, s a folyamatos szedést akadályozzák, mivel 3-7-14 napos egészségi várakozási idejüket mindenképpen be kell tartani.

Ha már megjelent a gombás fertőzés, nehéz a terjedését megakadályozni. Általában gyorsan leperzseli az egész ültetvényt. Összpontosítsunk a megelőzésre. Ehhez kiválóak a természetes szerek, mivel ellenállóbbá teszik a növényeket.

Önnek ajánlott

Leave a Reply