A rózsák birodalma

rozsak

Aki nem nevelt még egyetlen tő rózsát sem, bizony zavarba jön, s elbizonytalanodik, ha arról van szó, szereti-e ezt a csodálatos virágot. Mert inkább csodálja, gyönyörködik benne, de azt sem tudja, hol kellene kezdeni az ápolását, illetve, melyiket kellene választania ahhoz, hogy a rózsák egészségesen, szépen fejlődjenek, a kert díszévé váljanak.

Kezdjük azzal, hogy általában négy csoportba sorolják a rózsákat:

A rózsáknak szélvédett, napsütésben gazdag helyre, tápanyagokban gazdag talajra van szükségük. Lisztharmat-érzékeny rózsák helyett ma már lisztharmat-ellenálló (rezisztens) fajtákat lehet választani.

Virágzási időszak alatt is lehet konténeres növényként ültetni, ha jól előkészítjük számukra a talajt, s ügyelünk, hogy a gyökereket védő földlabda ne essen szét.

Azt is el kell döntenünk, vegyszeres védekezéssel óvjuk-e majd a levéltetvektől és a gombás betegségektől, vagy környezetbarát módszerekkel. Ha a szelíd védelem rokonszenvesebb a számunkra, ültessünk rózsáink mellé levendulát!

A bokorrózsák jól elágazóak, nagyobb csoportjuk virágtengert alkot. A legtöbbjük a fő virágzást követően ismételten is virágzik. Ideálisak virágágyásba, míg a magasabb változatokat akár háttérnövénynek is ültethetjük. Évelő növényekkel, cserjecsoportba vagy talajtakaró növényekkel vegyesen ültetve igen látványosak. Legtöbb fajtája 50-80 cm magas, némelyik kicsit magasabb. 30-40 cm-re ültessük egymástól, négyzetméterenként 6-8 növény nyújt igazán szép látványt!

4rózsa
1. Parkrózsák 2. Bokorrózsa 3. ADR illatos tearózsa-hibridek 4. Futórózsák

Az ADR (Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung – általános német rózsaújdonság-vizsgálat) a világ egyik legösszetettebb fajtavizsgálati rendszere. A költségtérítéses tesztre bejelentett fajtajelölteket három éven keresztül különböző éghajlati körülmények között, tizenegy németországi helyszínen figyelik meg. A termesztés során nem permeteznek, a növények szinte spártai körülmények között fejlődnek. A fajtákat három éven keresztül független szakértői testület értékeli, és az eredményeket minden évben konferencián vitatják meg.

Önnek ajánlott

Leave a Reply