Százféle szájvirág

Columnea microphylla
Aprólevelű szájvirág
Aprólevelű szájvirág (Columnea microphylla)

A legpompásabb szobanövények közé tartoznak a különböző szájvirágok, ezek az álélősködő trópusi növényfajból származó, szebbnél szebb hibridek. Van sűrű, aprólevelű szájvirág (Columnea microphylla), aranyvirágnak nevezett, a virágok színe alapján (Columnea gloriosa), s van még C. hirta, C. banksii. És további, legalább 200 fajta. A levelek színe lehet sötétzöld, brozszínű, vagy vörös, vagy színükön zöld, fonákjukon piros színű. A levelek lehetnek lándzsaalakúak, tojásdadok, szívformájúak, kerekdedek, keskenyek.

szájvirág
Aranyvirág (Columnea gloriosa)

A virágok színe is lehet piros, narancsszínű, rózsaszínű, fehér, vagy kétszínű. És fajtájuktól függően, megfelelő gondozás mellett, többször is virágozhatnak egy évben. Sok fényt, de nem közvetlen napfényt, igényelnek. Ezt a legjobban az ablakok fölé erősített virágtartókban kaphatják meg. Amiért éppen ilyenkor hívjuk fel rájuk a figyelmet, az a túl száraz levegőjű, erősebben fűtött lakások virágszerető lakóinak gondja: kevés szobanövény viseli el az ilyen levegőt. A szájvirágok igen. A virágzáshoz ugyanis 22-26 C fokos hőmérsékletre van szükségük. Természetesen, azért kellő páratartalomra, öntözésre is. Permetezni, öntözni, langyos, lágy vízzel kell. Hajtásdugványozással könnyen szaporíthatóak. Könnyű, tápanyagokban gazdag, vízáteresztő földkeverékben fejlődnek szépen. Egy-egy virágzási időszakot követően, 2 hónapra 16 C fokos hőmérsékletű helyre tesszük a szájvirágokat, amikor megjelennek a bimbók, visszavisszük eredeti, melegebb helyükre.

A szájvirág szereti a meleget, és nagyon igényes növény. A világos, ill. félárnyékos helyet kedveli. A közvetlen napfényt nem tűri, foltosodik, elszíneződik. A szórt fényből viszont sokat igényel, fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Nyáron a kertbe is kitehetjük félárnyékos helyre, de fokozatosan szoktassuk a szabad levegőhöz. A szabadban júniustól a szeptemberi lehűlésekig tarthatjuk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply