Minek nevezzelek? (A)

Minek nevezzelek?

Petőfi bizonyára megbocsátja, hogy versének címét a virágnevek ismertetéséhez, figyelemkeltésül „kölcsönvettük”. Az a gondunk ugyanis, hogy most, amikor vágott virágok helyett a szobanövények ajándékozása válik kedves szokássá, egyre nehezebb kiigazodni e különleges, távoli tájakról érkezett, sokféle virág között, főleg, ha szlovákiai boltokban, magyarként keres virágot az ember. A legtöbben a szlovák elnevezést használják, mások, bizonytalankodva, a cserépen feltüntetett latin nevet. Mivel a latin a nemzetközi azonosítás nyelve, ábécé sorrendben, a mostanában kínált, legszebb cserepes dísznövényeket először latin, majd magyar nevükön mutatjuk be.

Abutilon = Selyemmályva

Akár 1 m-esre is megnövő virágzó cserje, a juharéhoz hasonló levelekkel, hatalmas, harang alakú, narancsszínű, piros, rózsaszín, sárga, vagy fehér virágokkal, amelyek egész évben nyílnak. A jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag talajt kedveli. Dugványról és magról egyaránt szaporítható. Tenyészidőszakban a fiatal növények csúcshajtásait érdemes visszacsípni, hogy jobban bokrosodjanak. Sok tápanyagot és vizet igényel. Hűvös, de fagymentes helyen teleltethető. Van nagylevelű, csengettyűs, szőlőlevelű fajtája is.

Acalypha hispida = Érdes szépcsalán

Nem levelével, hanem érdekes alakú virágzatával díszít. A sokszor akár fél méteresre is megnövő, tűzpiros, henger alakú, csüngő virágzatok, formájukkal a macska farkára emlékeztetnek. Csak 20 C fokon felüli hőmérsékleten fejlődik egyenletesen. Érzékeny a túlöntözésre. Sok fényre, de nem közvetlen napfényre van szüksége. Tavasszal vissza kell vágni.

virágzóAchimenes = Mesevirág

A gazdagon virágzó afrikai ibolya rokona. A legváltozatosabb növekedési formákban megtalálható: lehet kúszó, felfelé növő, szétterülő, törpe. Virágainak színe szintén sokféle: pompázhat vörös, narancs, bíbor, mályva, fehér, sárga színben. Fűtött lakásokban, 20 C fok körüli hőmérsékleten érzi jól magát. Közepesen öntözzük. Fényigénye nagy, de nem bírja a közvetlen napfényt.

virágzóAdénium = Palackfa

A sivatagi rózsa és az oleander rokona. Tápanyagokban szegény, homokos talajban fejlődik optimálisan, egyenletes, 20 C foknál nem alacsonyabb hőmérsékleten. Közepesen, vagy ritkán öntözzük. Közvetlen napfényre van szüksége. Vigyázzunk, mert minden része mérgező. Magról, dugványozással egyaránt könnyen szaporítható. Bizarr formájú, palackszerű, víztárolásra alkalmas gyökértörzse egész nagyra fejlődhet. A lényeg, hogy ennek nagy része a cserép fölé, tehát ne a földbe, kerüljön. Ha megtaláltuk számára a megfelelő helyet a lakásban, ne háborgassuk.

virágzó

Acacia armata = tüskés akác-mimóza

Ausztráliából származó, dézsás cserje, csodálatosan illatos, az akácra emlékeztető, (de sárgán virágzó) virágokkal. És tüskékkel, amelyek miatt „tüskés kengurunak” is nevezik. Egyes tájékoztatók a mimózafélék közé is sorolják. A szobanövényként kapható fajták nem nőnek túl magasra, sok napfényre, egyenletes öntözésre van szükségük.

A mi hazánk a számon tartó szülőföld, az a község, az a város, ahol őseink, szüleink éltek és élnek. És akinek háza, földje nincs, annak is lehet így, az életfa ligetben, egy saját „életfája”, amely – akárhová vesse a sors – hazahívja, hazavárja. Talán az életfa gyökerei is sikerülnek táplálni azoknak a magyarságtudatát, együvé tartozásunk erejét, akik ebben a meglódult világban hajlamosak elfelejteni, honnan indultak, honnan származnak.

virágzóAdiantum = Vénuszfodorka

Ez a kedvelt szobapáfrány a legszebbek közé tartozik. Kb. 45 cm magasra és szélesre nő. Vannak tömörebb, illetve dúsabb levélzetű változatai is. Összetett, apró, finom levélkéi fényes-fekete, vagy sötétbarna szárakon helyezkednek el. A fiatal példányok halványzöldek. Nagyon érzékeny. Magas páratartalmat, nyirkos, tápanyagokban nem túl gazdag talajt, egyenletes meleget igényel.

virágzóAechmea = Lándzsarózsa

A broméliafélék családjába tartozik ez az örökzöld, érdekes növény. Virágszára néhány hónapon keresztül pompázik, annak ellenére, hogy maguk a virágok nem élnek sokáig. Csak egyszer nyílik, ezt követően megjelennek az ún. sarjak, amelyek elfoglalják az eredeti lándzsarózsa helyét. A laza, tőzeges talajt kedveli. Közepes öntözést igényel 2-3 naponként, magas páratartalmat, ha ez hiányzik, permetezést. Fényigénye nagy. Vigyázzunk: öntözni a levéltölcsér közepébe kell. Ügyeljünk, hogy mindig legyen benne friss víz.

Önnek ajánlott

Leave a Reply