Muskátli és gyöngyvirág

gyöngyvirág

Angyalszem muskátli

Angyalszem muskátli
Angyalszem muskátli

Az erkélyek, teraszok függőedényeibe, balkonládákba való ez a nagyon mutatóssá, virágzuhataggal falakat beborítóvá fejlődő hibrid muskátli, amelyet Pelargonium crispum Angel eyes néven kereshetünk a szaküzletekben, áruházak tavaszi virágkínálataiban. Megfelelő virágládákat, földkeveréket, s hozzávaló folyékony trágyát ugyanott kell beszereznünk, ahol magát az angyalszem muskátlit.

muskátli (Pelargonium) egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt tartalmaz. Zavaró, hogy angolul geranium a muskátli, holott a muskátlik a Pelargoniumnemzetség egyes fajai; ugyanakkor a Geranium nemzetség is a gólyaorrfélék családjába tartozik. Linné eredetileg egy nemzetségként kezelte őket, de később Charles Louis L’Héritier de Brutelle által két nemzetséggé lett szétválasztva 1789-ben. Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig nőnek meg. Fénykedvelő, de csak enyhe (-2 °C) fagyokat viselnek el. Levelei megdörzsölve erősen fűszeres, muskotályos illatot árasztanak.

Most ültessünk gyöngyvirágot!

gyöngyvirág
Gyöngyvirág

Árnyékos helyre, fenyőfák, bokrok tövébe telepítsük, akár szaküzletben vásároltuk, akár erdőből vittük haza. A rizómákat fektessük vízszintesen, sekélyen a földdel, majd tőzeggel, avarral takarva. Könnyen megerednek a nedves talajban.

gyöngyvirág Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos, elsősorban tölgyesekben fordul elő, de megterem lombos erdőinkben, ligetekben és bárhol, ahol a talaj nyirkos. Még meszes talajon is tenyészik, ha árnyékba telepítik, és a föld nem szárad ki hamar. Kedvelt lágyszárú, évelő virág és gyógynövény, sokfelé kertekben ültetik. A talajban tarackszerű, vékony, elágazó rizómái futnak. Ebből fejlődik a hajtás, aminek a csúcsi részén hártyás allevelek és 2 hosszú nyelű, élénkzöld lomblevél fejlődik. A levelek lemeze 10–20 cm hosszú, elliptikus, hegyes csúcsú. Drogja a lomblevele (Convallariae folium), amit a gyógyszeripar dolgoz fel. Rendkívül mérgező növény: szívglikozidjai (convallatoxin) és szaponinjai rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak. Közepes mennyiségben fogyasztása halálhoz vezet. Külsőleg ízületi bántalmak ellen használják, más anyagai szívgyógyszerek. A virágzási ideje május-június között van.

Önnek ajánlott

Leave a Reply