Virágaink védelme

daliagumok szárrész
Dáliagumók

A nyarat idéző dália gumóit szedjük fel, mielőtt megcsípné a fagy. Ügyeljünk rá, hogy ne sérüljenek meg, ásóvillával dolgozzunk. Sérült gumók nem tárolhatók!

A szárrész eltávolítható

A szárrészekből csak 10 cm-t hagyjunk meg. Helyezzük papírdobozba vagy nagyobb ládába és takarjuk komposzttal vagy nedves homokkal, tőzeggel, majd vigyük hűvös helyre. Cédulázzuk fel, s szellős, fagymentes helyen szárítsuk meg, mielőtt teleltetőbe tennénk. A dália tőosztással szaporítható, ezt majd tavasszal végezzük olyan módon, hogy a szárrész körül kettévágjuk a gumót úgy, hogy mindegyik részen maradjon szárrész, ami körül kihajtanak majd a rügyek.

Bíboros Kalapácscserje (Cestrum elegans) szárrész
Bíboros Kalapácscserje (Cestrum elegans)

Dézsás növények

A termetesebb, fásodó szárú dézsás növényeket metsszük vissza, hogy kisebb helyet foglaljanak, s télen ne hajtsanak tovább. Ilyen a leánder, kalapácscserje, ólomír, enciánfa, sétányrózsa. Ezeknek az ágrendszerét ritkítsuk meg. Az örökzöldek lombozatát formázhatjuk. Mielőtt a télikertbe, szobába vinnénk a kint nyaraltatott dísznövényeket, alaposan vizsgáljuk meg (alulról is) a levélzetüket, ágaikat, tövüket. A legjobb a vízsugárral történő lemosás. Ha kell, pajzstetvek, levéltetvek ellen még kint végezzük el a védekező permetezést, nehogy behurcoljuk velük a kártevőket.

Átültetés majd tavasszal

Az átültetés optimális időpontja a tavasz, amikor előhozzuk őket a telelőhelyükről. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a növénynek új cserépre és friss földre van szüksége, akkor szedjük ki az edényéből. Amennyiben a gyökerek teljesen átszőtték a talajt, akkor eljött az átültetés ideje, mivel a növény nyugalmi periódusa véget ért, és nemsokára újra növekedésnek indul. Csak akkor örvendeztetnek meg bennünket szép virágokkal, ha a növekedésükhöz optimálisak a feltételek. Ha nem akarjuk mindig egyre nagyobb cserepekbe ültetni a növényeket, akkor villával lazítsuk fel a gyökérlabdájukat, és erőteljesen vágjuk vissza vagy ritkítsuk meg a kilógó részeket. Ha a gyökereknek még van elég helyük a cserépben, akkor elegendő a föld felső rétegét eltávolítani és frissre cserélni. Adjunk a növényeknek extra adag trágyát is, ez megkönnyíti a növekedés újbóli beindulását.

Mínusz 5 fokig télállóak

Datolyapálma (Phoeniax), Fukszia (Fuchsia), Leander (Nerium), Szobahárs (Abutilon), Cserjés margitvirág (Argiranthemum), Sétányrózsa (Lantana), Szerelemvirág (Agapanthus), Washington-pálma (Washingtonia robusta), Hortenzia (Hydrangea), Kasszia (Cassia).

Önnek ajánlott

Leave a Reply