Záporvirág

Záporvirág
gazania Záporvirág
Gazania, záporvirág

Már elvethetjük vetőládába a Gazania magját, amelyet nemcsak záporvirágnak, hanem esővirágnak, napvirágnak is neveznek. A fészkesek családjába, a nyelvesvirágúak nemzetségcsoportjába tartozik. Elsősorban a sziklakertek dísze, de az erkélyládákba ültetve is vidám színfoltot képeznek sárga, narancsszínű, fehér, rózsaszínű, szivárványos virágai.

A záporvirág mifelénk egynyáriként nevelt évelő növény, mely nagyon hosszan nyár elejétől, ősz elejéig virágzik. Az üzletekben számos hibrid, megannyi színpompás változat kapható.

Virágágyásban, sziklakertben és balkonládában egyaránt remekül mutat. Dugványozással, valamint magvetéssel könnyen szaporíthatjuk.

Kedveli a tápanyagban gazdag talajokat, legszebben átlagos vagy homokos talajba ültetve fejlődik szépen. Az átmeneti száraz időszakokat átvészeli, de jobb, ha földjét mindig kissé nyirkosan tartjuk az öntözések során. Túlöntözni nem kell.

Ha folyamatosan eltávolítjuk elszáradt virágait, meghosszabbíthatjuk virágzási idejét. Kártevők közül megtámadhatják időnként a pajzstetvek, betegségek közül a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani nyár végén szárdugványozással, valamint magról lehet.

A magvetés nagyon egyszerű. Szórjuk a földre a magokat, és kicsit nyomkodjuk őket hozzá, takarásra nincs szükség. A kellemesen meleg, párás környezetet, átlátszó fóliával, vagy üveglappal biztosíthatjuk. Keressünk világos, de nem tűző napos helyet, a cserepek, illetve a tálca számára.

A csírázás alatt is gondoskodjunk a mérsékelten nedves környezetről. Néhány hét múlva megjelennek a fiatal növények, ekkor kerüljenek át világosabb helyre. Április közepétől kezdjük el szoktatni a növényeket a kinti környezethez, kiültetni, csak a fagyveszély elmúltával szabad őket, világos, napos helyre.

Önnek ajánlott

Leave a Reply