Kertünk mostohagyereke – a lencse

lencse

A hüvelyesek közül a legfinomabb, a legkönnyebben emészthető, a legváltozatosabban elkészíthető a lencse (latin gyűjtőnevén Lens esculenta). A legöregebb élelmiszer-növények közé tartozik, több mint tízezer éve termesztik. Sajnos, mostanában csak külföldről behozott lencse kapható élelmiszerüzleteinkben.

Népszerűsége ma is változatlanul nagy, Ázsia alapvető élelmiszere, de a fejlett országok növényi koszton élői számára is nélkülözhetetlen. Fogyasztása kedvezőbb, mint a többi hüvelyesé, nem vált ki allergiát, minden fontos aminosavat tartalmaz, magas a fehérje- és a vastartalma. Csökkenti a vérnyomást, kiegyenlíti a vércukor-szintet. És még sorolhatnánk jótékony hatásait.

lencse
Lencsék

De inkább tűnődjünk el azon, miért termesztik tájainkon olyan kicsi területeken, házi kertekben szinte egyáltalán? Tenyészidejével (100-130 nap) bőven beleférne a vetésforgókba. Úgy is ültethető, gondozható, mint a bokorbab. Igaz, hogy ez az egyéves, lágyszárú pillangós növény az időjárásra érzékeny, a mérsékelt meleget kedveli, ez pedig egyre kevésbé jellemző az utóbbi években éghajlatunkra. De hát nem ez az egyetlen növény, amelynek a termesztési feltételei mostanában változóban vannak. Március eleji, korai vetéssel (3-7 nap alatt kikel) megelőzheti a zsizsikesedést, s öntözést nem, vagy alig igényelve, bőven teremhet. Kitűnő minőségű marad utána a talaj.

Vannak nagy, közepes és kicsi magvú fajtái. Színe szerint van fekete, sárga, francia zöld, illetve vörös – legújabban fehér – lencse. Érdekes, hogy nálunk a háziasszonyok a nagy szemű, vastag héjú – áztatást igénylő – fajtákat keresik, s főzik. Az apróbb szemű fajták (fekete, vörös) nem igényelnek áztatást, mivel vékony a héjuk. Alig 20 perc a főzésidejük. Színük alapján szokták megkülönböztetni ízük jellegzetességét. A zöld lencse a legdrágább, a „lencsék kaviárjának” is nevezik. Különleges, dióra emlékeztető íze van. A vörös lencséből pürék, kenők is készíthetők, saláták, halételek, más zöldségfélék harmonizáló kiegészítője.

Ne csak egészen új zöldségfélék termesztésével kísérletezzünk – a dombos, enyhébb éghajlatú tájakon próbálkozzunk a lencsével is!

Önnek ajánlott

Leave a Reply