Januári kertésznaptár

kertészkalendáriumA téli gyümölcsfaápolásnak az idős, odvas, terméketlen, száradó fák kivágása is fontos része. Válasszunk csapadékmentes napot erre a munkára. A lehullott forgácsot, letört gallyakat is ellenőrizzük, folyamatosan takarítsuk el, nehogy az áttelelő kártevők a talajba kerüljenek a menedékül tovább nem szolgáló fáról.

 

kertészkalendáriumFolyamatosan ellenőrizzük díszcserjéink, élősövényünk, gyümölcsfáink állapotát. A rátapadó jeget, vastag hóréteget ütögetve rázzuk le, távolítsuk el, nehogy letörjenek az ágak.

 

kertészkalendáriumKészítsük elő a vetőmagokat. Ellenőrizzük csíraképességüket. Vásároljuk meg, amire még szükségünk lesz, amíg bőséges a kínálat.

 

kertészkalendáriumHa kevesebb vegyszerrel, vagy vegyszeres növényvédelem nélkül akarunk kertészkedni, válasszunk ellenálló fajtákat.

 

kertészkalendáriumA tárolók hőmérsékletét, a gyökérzöldségek, a gyümölcs állapotát is rendszeresen ellenőrizzük, nehogy a fagyos éjszakákat követő, erős nappali felmelegedésben befülledjenek.

 

kertészkalendáriumA leltár készítése és a vetési, ültetési tervek összeállítása összefüggő feladat. Abból a szempontból is, hogy tudjuk, melyik szerszámunk hiányzik, mi romlott el, miből kell újat venni. De olyan értelemben is, hogy január közepén már szemmel látható, miből lesz elegendő az újig (sárgarépa, hagyma, karalábé, zeller, cékla, stb.), s miből raktároztunk, illetve tettünk a mélyhűtőbe keveset (szamóca, tölteni való paprika, stb.). Kiderül tehát, miből kell többet ültetni, vetni az idén, s miből kevesebbet.

 

kertészkalendáriumIlyenkor örül az ember minden levélke friss zöldfélének. Ha a kint telelő sóskát, parajt, mángoldot lombtakaróval is védtük, a hó alatt is hajtanak. A mélyhűtőből kivett adagokhoz, a már kész főzelékhez, mártáshoz, keverjük hozzá az akár csak csipetnyi frisset.

 

kertészkalendárium ellenőrizzükA tapasztalt kertész a petrezselyem gyökeréből is a földben hagy annyit, hogy „rájárhasson” a zöldjére. Nemcsak az illata, az íze miatt fontos. Ne felejtsük el, hogy több benne a C-vitamin, mint a citromban.

 

kertészkalendáriumA nappalok már hosszabbak, s fényesebbek, ha nincs köd, nem hull a hó. Iparkodnunk kell tehát, mert a duzzadó rügyekben már a tavasz készül. Ne érjen hát váratlanul.

Önnek ajánlott

Leave a Reply