Magaságyás építése

magaságyás

Magaságyás építésével nemcsak a vegetációs időszak megnyújtását elérhetjük el, hanem a növények optimális fejlődéséhez szükséges körülményeket megteremthetjük. Most, amikor a türelmetlenek és a szenvedélyes kertészkedők verandái, ablakpárkányai, kisebb-nagyobb üvegházai már a csírázó, zöldellni kezdő paprika, paradicsom, uborka palántáitól illatosak, jut még rá idő, hogy a termesztésükre szánt helyet, körülményeket előkészítsük. Úgy, ahogyan azt korunk, egészségi állapotunk, mai igényeink szerint jónak látjuk. A magas ágyásokhoz ma már a nagyobb szakboltokban minden hozzávalót készen is megkaphatunk. Ahol a család kíván besegíteni, odahaza is előállíthatók a kellékek.

Az első lépés a hely kijelölése. Könnyen megközelíthető legyen, az öntözés ne legyen fáradságos, ne legyen útban, se szem előtt, ha a pihenőkert nyugalmát is meg akarjuk őrizni.

Járja körbe a nap, ne érje az északi szél, s legyen elérhető a komposzttelep (tartály) is.

Mekkora legyen?

Legcélszerűbb mérete: 120 cm szélesség, 80 cm magasság és 5-10 méter hosszúság. A kerete készülhet használt deszkából, széldeszkából, bőrdeszkából, téglából, faforgács lapokból, vagy bármely más, természetes anyagból. (Fém és beton a ridegsége miatt kevésbé ajánlható.) Ügyelni kell arra, hogy a keret egyes részei között hézag maradjon, ami a légmozgást az anyagban lehetővé teszi.

Fontos a rétegezés

A magaságyás építése azzal kezdődik, hogy a helyén a talajt 20 cm mélységben ki kell ásni, ide kerül a legalsó, talajképző réteg, fák, bokrok metszési nyesedéke, szőlővenyige, nádvagdalék, felaprított kukorica vagy napraforgószár, stb.

magaságyásMielőtt az alapozást elkezdenénk, jó, ma műanyag-vagy dróthálót terítünk az ágyás alá, főleg, ha olyan helyre kerül, ahol a patkányok, vakondok, pockok kártételétől tarthatunk.  Az anyagot döngöléssel, vagy taposással kell tömöríteni. A következő, 20 cm vastag réteg a kertben és a környezetben keletkező, komposztálandó, felaprított szerves hulladékból áll, majd erre kerül egy 20 cm vastag hulladék az összegyűjtött, lehullott falevelekből. Erre kerül a 20 cm vastag komposztréteg, lehetőleg érett istállótrágyával keverve, legfelülre egy 20 cm vastag, jó minőségű friss kerti föld. A talajtömeg a keret pereméig töltse ki az ágyat, mert a korhadási folyamat következtében a nyár folyamán meg fog süllyedni. Ezt a süllyedést a szükséges mennyiségű kerti földdel majd pótolni kell.

Karbantartás

Az egész talajtömegnek kissé nyirkosnak kell lennie. A szerves anyagok lebomlási (korhadási) folyamata hamarosan elkezdődik. Ennek következtében széndioxid és hő keletkezik, mindkettő elősegíti a növények vegetációját. Tehát a jól előkészített magaságyásba korábban elkezdhetjük a magvetést /és/ vagy a palántázást.

Vannak olyan megoldások is, amikor nem ássák ki a talajt, hanem az ágyást padlózattal együtt készítik el. Erre általában akkor kerül sor, ha egy-két éven belül más helyre kívánják „telepíteni”


magaságyásSzlovákiában az internetes üzletek „ Záhradný kvetináč, vysoké záhony vagy vyvýšený záhon” címszó alatt kínálnak fékész, összeszerelhető ágyásokat, Magyarországon a magaságyás címszóra keresve kaphatnak ajánlatokat.

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply