Kaspó, díszcserép

kaspo2 kaspó

Mielőtt visszatelepítenénk a kertben vagy teraszon „nyaraltatott”szobanövényeket, alaposan ellenőrizzük az állapotukat. Általában nagyobb agyagcserépre lesz szükségük, mivel gyökérzetük a szabadban szépen fejlődött, tehát át kell ültetnünk őket. Közben vizsgáljuk meg alaposan, nincs-e gyökérkártevő, levelekre, ágakra, törzsre tapadt pajzstetű, különféle levéltetű rajtuk. Ha igen, környezetbarát permetezőszerrel pusztítsuk el. Ha nem, elég az alapos zuhanyozást, növényfürdetést elvégezni.

Kaspó

kaspo5 kaspo3 kaspó kaspo4 kaspó

Mostanában nagy divat a virágtartó díszcserép, amelyet franciából magyarított szóval Magyarországon „kaspó” néven kínálnak. Barátkozzunk meg ezzel az új kifejezéssel, s válogassunk a különféle formájú, nagyságú, kerámiából, üvegből, műanyagból készített, vagy nádból, kukoricahéjból fonott virágtartó edényekből kedvünkre valót. A lényeg, hogy a vízáteresztő, alul nyílással ellátott agyagcserépnek ebben tág helye legyen, s a kaspó alja jól tartsa a vizet. Vannak már vízadagoló, nedvességmérővel ellátott díszcserepek is. A vízigényesebb, kényesebb szobanövények számára ezek a legmegbízhatóbbak. Az is fontos, hogy az új kaspók összhangban legyenek a többi dísztárggyal, a helyiség berendezésével.

kaspo kaspó

kaspó a francia cache-pot összetett főnév megmagyarítása. Szó szerint (virág)cserépvédőt, cseréprejtőt jelent. Előtagja a francia cache főnév, amelynek ilyen jelentései is vannak: ‘rejtek(hely), búvóhely; fedő, védő, takaró’, valamint ‘maszk’. Utótagja pedig a szintén francia pot főnév, ennek itt ‘virágcserép’ a jelentése. A nagy Eckhardt-féle francia—magyar szótár meghatározása szerint: ‘díszcserép; cserépburkoló papír vagy anyag’. Eredetileg franciául tehát a „cache-pot” nemcsak cserépedényt jelentett, hanem olyan színes krepp-papír, esetleg műanyag burkolatot is, amellyel mintegy „eltakarják” a kevésbé tetszetős, közönséges égetett agyagból készült mázatlan virágcserepeket.

Önnek ajánlott

Leave a Reply