Téli teendők

Téli teendők

Ha téli teendők mellett a szakboltok vetőmag-kínálatát végignézzük, gondolkodjunk el fölötte. Mennyi új zöldségfélével bővült a választék az utóbbi évtizedekben. A mángold, a brokkoli, a kínai kel, a hagymafélék, saláták egész sora. Kissé bátrabbak is lehetnénk saját veteményesünk tervezésekor. Ne csak az áruházak polcáról szerezzünk be ezekből néha-néha. Próbálkozzunk a termesztésükkel is.

teendők• Az idei tél végre olyan „igazi”. Megtizedeli a kerti kártevőket. Ha körültekintően készítettük el a tárolókat, akkor remélhetőleg a terményeinkben nem tesz túl nagy kárt. Ha kissé enyhébb napok köszöntenek ránk, ellenőrizzük, nem fagyott-e meg valami, vagy a fülledtségtől nem kezdett-e romlani a gyümölcs, a nedvességtől a homokba rétegezett gyökérzöldség.

• A legfőbb ideje, hogy a zöldségfélék termesztési tervét elkészítsük. Nem elég csak „fejben” tervezni. Papírra vázoljuk fel az ágyások helyét, az előnövények, főnövények, utónövények, köztes termesztés, vegyes kultúra fajait, fajtáit.

• Vegyük figyelembe a növényváltás fontosságát, ne kerüljenek ugyanazok a zöldségfélék az idén is ugyanoda, ahol tavaly voltak. Ez növeli a talajuntságot, a kártevők elszaporodását, a lehetséges gombabetegségek stb. gyakoribb előfordulását.

• Számítsuk ki, mennyi vetőmagra lesz szükségünk. A maradékokat csak próbacsíráztatást követően használjuk fel.

• Törjük fel gereblyével, ásóval az ónos esőtől képződött jeget a fák tövénél, kint telelő vetemények fölött, hogy a talaj lélegezhessen.

• Ne sózzuk, vágott kaviccsal, hamuval, homokkal hintsük fel a ház körüli csúszós járdákat.

• A ház előtti örökzöldek tövét védjük takarással az útról rájuk fröccsenő sós latyaktól, mivel kiszáradhatnak ettől.

• Mielőtt elkezdődhetnek a kinti munkák, még beszerezhetjük a kerti talaj tápanyag-ellátása javításához szükséges trágyaféléket. Jó, ha pontosan tudjuk, milyen elemek hiányoznak belőle. Illetve, hogy hová mi kerül majd. Mindkét szempont meghatározó.

Önnek ajánlott

Leave a Reply