Hogyan védekezhetünk a szúnyoginvázió ellen?

a szúnyogok

A pangó vizek környéke a szúnyogok ideális keltető helye. A nálunk honos 50 szúnyogfaj közül elsősorban a csípőszúnyogok ellen szükséges a védekezés, ezek közül a legfontosabb a foltos szárnyú maláriaszúnyog, a gyötrő szúnyog, a házi szúnyog és a mocsári szúnyog.

Az idén a legtöbb veszélyeztetett területen időben elvégezték a szúnyogirtást.

Azonban a kiadós májusi esőzések még feltölthetik az előző években kiszikkadt kisebb-nagyobb tározókat, keletkezhetnek belvizek ott is, ahol néhány évig szárazságtól haldokoltak a patakmedrek, jelentéktelennek látszó erdők körüli pocsolyák. Életre kelhetnek a sínylődő, vagy rég elpusztultnak vélt lárvák. Tehát, valószínűleg, kiterjedtebb, körültekintőbb védekezésre lesz szükség az idén is.

a szúnyogok
Foto: Szabi237

A ház körül, az udvaron, a kertben is fel kell számolni az áradás, a felhőszakadás, belvíz okozta pusztításokat. Ha szükséges, fertőtleníteni kell a talajt, a szerszámokat, az elárasztott, illetve kiszárított helyiségeket. Ne maradjon pangó víz a pincében, vízaknában, a kerti kút körüli edényekben, a virágok alatti tálakban, tányérokban. A hordókat, ha víz van bennük, le kell takarni. A lakóház ablakaira, ajtajára szúnyoghálót kell szerelni.  Az elektromos szúnyogriasztók közül a számunkra legalkalmasabbakat választhatjuk.

Nem mindenkit „csípnek” a szúnyogok. A verejtékben lévő tejsav, valamint a kilélegzett szén-dioxid, meg az édes illatok vonzzák e kellemetlen rovarokat. Van, aki a B-vitamin fogyasztásával (ennek a bőrön is érezhető szagával), más a fokhagyma, hagyma, almaecet bőrbe dörzsölésével kísérletezik.

De kaphatók hatásos szúnyogriasztó szerek is. És a szúnyogcsípés okozta viszketést enyhítő kenőcsök ugyancsak. Habár, a fűszer- és gyógynövények között is számtalan akad (kapor, vöröshagyma, rozmaring, zsálya), amely távol tartja a szúnyogokat, vagy enyhíti, a csípésük okozta viszketést, gyulladást.

A lényeg, ne teremtsünk számukra „keltetőket”, már lárva korukban irtsuk ezeket – a globális felmelegedés által veszélyes betegségeket, járványokat terjesztő fajtákkal „megszaporodott” kellemetlen és bizony sokszor egészen elviselhetetlen, muzsikáló, életünket, pihenésünket és munkánk közben is támadó – rovarokat.

Önnek ajánlott

Leave a Reply