Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid? Segít a köménymag!

A kömény (Carum carvi) szlovák neve” rasca lúčna” az Ernyősök családjába (Apiace) tartozik. A köménymag azon kevés gyógynövény egyike, amelynek a felhasználása szinte semmit sem változott – ősidők óta. Az i.e. 3500-bül fennmaradt ételmaradványokban is megtalálták. A 2500 éves Ebers-féle papirusztekercsekben emésztési zavarokra ajánlották. Az ókori görög orvos, Dioszkoridész, emésztést elősegítő gyógyszerként említi. A füvészkönyvek emésztési zavarokra, gázképződés ellen, csecsemőkori bélgörcsök enyhítésére javasolták. A történelem során Európában, a Közel-Keleten és Amerikában a hashajtók kedvelt adaléka volt, mivel enyhítette azok erős hatását. Használták menstruációs görcsök enyhítésére is, de a szoptatós anyák tejképződését is segítették a belőle készített levessel. Ez a recept még ma is hiteles, kisebb-nagyobb változtatásokkal élnek is vele a rászorulók. Sokan vannak, akik akár reggelire is szívesen fogyasztják, vagy enyhe gyomorbántalmaikat kezelik a fogyasztásával. Összetevőinek köszönhetően elsősorban az emésztőrendszerre gyakorol igen kedvező hatást.

köménymagDe nemcsak gyógynövény, hanem fűszernövényként is nélkülözhetetlen. Nálunk is több mint ötven éve szerepel a termeszthető (felvásárlására szerződés köthető) gyógynövények listáján. Késtéves fajként, istállótrágyázott kapásnövények után termesztették még néhány évtizede is. Mostani termesztésének feltételeit és felvásárlásának módját az EU szabályozza. Szlovák neve még arra utal, hogy eredetileg síksági kaszálókon, nedvesebb réteken vadon termett. Az alacsonyabb hőmérséklettel szemben ellenálló, nedvesség- és fényigénye viszont nagyobb. Termeszteni a csapadékban gazdag, domb-és hegyvidéken érdemes (ahol az évi csapadék mennyisége 600-650 mm). Eurázsiai faj, a magok illata fűszeres, jellegzetes, íze csípős.

Jó lenne, ha ismét fellendülhetne a termesztése (uniós támogatások föltehetően igényelhetők erre is). Nem kis nyereséggel termeszthető, az átlagos hektárhozama a régebbi feljegyzések szerint 700-1200 kg száraz termés.

Milyen más lenne a hazai, friss termés minősége, mint a most kapható, távoli országokban behozott, sokszor íztelen, szagtalan köménymagé. Ugyanis gyógyszeripari felhasználásának hatékonysága is növekedhetne – és fűszerként az élelmiszeripar is jól járna vele, különösen a sütőipar, a húsipar és a likőrgyártás. (Persze – ha ezek is ismét fellendülhetnének!)

Jótékony hatásait szinte képtelenség felsorolni. Legalább néhány:

Frissen megtalálható benne szinte a teljes vitaminskála: A-, többféle B-, valamint C-, E- és K-vitamint is tartalmaz.

A fontos ásványi anyagokból is meglepően komoly koncentrációval rendelkezik. Kifejezetten sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort rejt, de számottevő mennyiségben található benne cink, kálium, de még nátrium is. Rendkívüli aromáját magas illóolaj-tartalmának köszönheti.

Jellegzetes illatáért, zamatáért a limonén nevű szerves vegyület egyik származéka, a karvon névre hallgató, vízben nem oldódó vegyület a felelős.

A karvon méregtelenítő tulajdonságáról is ismert, a köménymag fogyasztásával tehát többek között a bélrendszerünk méregtelenítését is elősegíthetjük.

Íme, csodás gyógyító hatásai

Turbózza az emésztést – keverjünk össze kis gyömbérport őrölt köménnyel, tegyünk hozzá fekete borsot, és pici sót. Étkezés után együnk ebből a porból egy evőkanállal, és igyunk meg egy pohár vizet.

Lúgosít – Egy kiskanál őrölt köményt vegyünk be, ha sok a savunk, reflux gyötör. Tartsuk a szánkban egy kicsit, mielőtt lenyelnénk. Rögtön érezni fogjukaz enyhülést.

Féreghajtó – 400 ml vizet forraljunk fel, és 15 gr köménymagot tegyünk hozzá. Addig forraljuk, míg a vízből már csak 100 ml marad. Minden reggel és este igyunk meg belőle 20-40 ml-et.

Hányingerre – keverjünk el egy kiskanálnyi őrölt köményt ugyanannyi mézzel, és étkezés után fogyasszuk el.

Megfázás, köhögés ellen – forraljunk fel egy evőkanálnyi köménymagot, majd szűrjük le, és igyuk meg a főzetét.

Álmatlanság ellen – törjünk össze egy banánt, majd adjunk hozzá egy fél teáskanálnyi pirított,  őrölt köményt. Lefekvés előtt fogyasszuk el, alszunk majd, mint a bunda.

Gyomorfájás ellen – 3 gramm őrölt köményt keverjünk össze langyos vízzel, majd igyuk meg.

Vérszegénység ellen – fogyasszunk minél több köményt, bármilyen formában, hiszen nagyon magas a vastartama.

Méregtelenít – hatóanyagainak köszönhetően az egész testet, és főleg a toxinokat elraktározó májat is tisztítja.

Cukorbetegség ellen – egy pohár vízben oldjunk fel egy kevés őrölt köményt, és naponta 2-3 alkalommal igyuk meg, hatékonyan szabályozza a vércukorszintet.

Nagymamáink, dédanyáink bíztak a köménymagleves gyógyító erejében, nem véletlenül készítették betegség idején, sőt kifejezetten ajánlották „gyenge gyomorra”. A kömény ugyanis a gyomornedvek működését is segíti. Étvágyjavító és emésztést könnyítő egyszerre.

Fogyasszunk belőle bátran: dörzsöljük be őrölt köménnyel a sütni tett húsokat, őrleményét hintsük a salátákba, főzzük köménymagos vízben a burgonyát – és ne hagyjuk ki a káposztafélékből, akár párolva, akár főtten készítjük ezeket!

Kömény

Az egyszerű, olcsó köménymagleves sok háztartásban ma is az egyik legnépszerűbb gyomorerősítő, lábadozáskor készített leves, de sokan különleges aromái miatt is igen kedvelik a köménymagot.

Önnek ajánlott

Leave a Reply