Különlegességek a régimódi konyhából

savanyú

Ki mondta, hogy csak a nyári kovászos uborka lehet friss savanyúság? Persze, ki nem hagynánk a napsütötte uborkásüveg rejtelmeit, de azért télen sem kell nélkülöznünk, boltokban keresgélnünk, ha saját készítésű régimódi savanyított zöldségre, gyümölcsre vágyunk.

Savanyított szőlő

Kezdjük mindjárt egy tél derekán még bőven hozzáférhető gyümölccsel, a szőlővel. Aki valaha kóstolt már savanyított szőlőt, jól tudja, hogy bármilyen húsos ételhez tökéletes és csodálatos csemegét varázsolhatunk belőle.  Ha túl édes, vagy fanyar,ha fonnyadni kezdene, tehát natúrban nem akar fogyni – legyen belőle finom savanyúság!

Hozzávalók: fél csésze fehérborecet, negyed csésze vörösborecet, negyed csésze cukor, 2 tk. só, 1 csésze víz,50 dkg vörös szőlő, leöblítve, lecsepegtetve és hosszában félbevágva,2 kisebb lilahagyma, félbevágva, vékonyra szeletelve, 1 babérlevél, fél tk. koriandermag, negyed tk. édeskömény-mag,negyed tk. feketebors, ⅛ tk. mustármag.

régimódi
Fotó: Pinterest

Elkészítése:

  • Szükségünk lesz egy literes befőttesüvegre, amit alaposan kimosunk, fertőtlenítünk.
  • Egy közepes lábosban keverjük össze az eceteket, a cukrot, a sót és a vizet. Forraljuk fel a keveréket, keverjük addig, amíg a cukor és a só fel nem oldódik. Tegyük félre, hogy teljesen kihűljön.
  • Keverjük össze a többi hozzávalót a tiszta, 1 literes befőttes üvegben.
  • A lehűtött pácfolyadékot öntsük a szőlőre, és szorosan zárjuk le a fedelet.
  • Hűtőbe tesszük legalább 8 órára, vagy egy éjszakára, hogy bepácolódjon. A savanyúság legalább két hétig eláll a hűtőben.

Ha erjesztett ételeket adunk étrendünkhöz, akkor további probiotikumokat, vagyis jótékony baktériumokat juttathatunk emésztőrendszerünkbe természetes módon. Ezek a baktériumok segítenek megemészteni az ételt, és támogatják az egészséges anyagcserénket.

régimódi
Foto: Pinterest

Mézzel erjesztett fokhagyma

Kéznél van, olcsóbb, mint a patikaszerek, segítségünk lehet a téli szezonban gyakori megfázás és influenza leküzdésére, de egyszerűen, köretként is, bármelyik sült, vagy párolt húshoz kiváló.

Hozzávalók: Kb. fél kg. tisztított és gerezdekre bontott fokhagyma, akácméz (vagy tetszés szerinti méz, a lényeg, hogy folyó állapotú legyen)

régimódi
Fotó: Pinterest

Elkészítése:

  • Bármilyen méretű üveget használunk is, érdemes körülbelül félig megtölteni gerezdekre bontott, héjától megtisztított fokhagymával.
  • Ha már van elég fokhagyma az üvegben, öntsünk hozzá annyi mézet, hogy ellepje. A fokhagyma valószínűleg lebeg egy kicsit, és ez rendben van.
  • Az üveget lazán fedjük le fedővel, hogy a gázok kiszabaduljanak, és tegyük sötét helyre erjedni. Fontos, hogy ne töltsük tele az üveget, maradjon hely az erjedési folyamatnak is.
  • Erjedés közben érdemes egy tányért az üveg alá tenni, mert valószínűleg felhabzik egy kicsit, és egy kevés mennyiségű méz kicsepeghet.
  • Mindennap óvatosan forgassuk meg az üveget, hogy a fokhagyma mézzel bevonva maradjon. Ügyeljünk arra, hogy a fedél szorosan rá van-e csavarva az üvegre, mielőtt ezt megtennénk! Ezután tegyük vissza függőleges helyzetbe, és lazítsuk meg a fedelet.
  • Néhány nap vagy egy hét múlva buborékok képződnek a méz felületén. A mézes fokhagyma körülbelül egy hónapig erjed, de a folyamat során bármikor fogyasztható. Érdemes viszont várni a felnyitással, mert az íze idővel tovább érlelődik, a fokhagyma megpuhul, a méz pedig sokkal folyósabb lesz.
  • Időnként a fokhagymagerezdek kék vagy zöld színűvé válhatnak az erjedési folyamat során fellépő reakció miatt, és bár ez kissé furcsa lehet, természetesen továbbra is fogyaszthatóak. Sőt: az sem baj, ha feketetévé válnak…A mézes fokhagyma, hűvös helyen hónapokig, de akár évekig is eláll!

Fogyasszák jó étvággyal – jobb egészségükért!

Önnek ajánlott

Leave a Reply