Tengernyi a tennivaló

Az augusztusi kert az idén olyan, mintha kora nyári volna: dúsan burjánzik minden, friss a paprika és a paradicsom levélzete, a gyökérzöldségek lombja – és persze, a sok esőtől minden gyom gyorsan és erőteljesen újra meg újra kibújik a földből.

Augusztus a folyamatos betakarítás hónapja

AugusztusCsakhogy az előző hónapokkal ellentétben – most a folyamatos betakarítás az elsődleges, a gyomlálás, ha csak nem frissen vetett, vagy palántával most beültetett ágyásokról van szó – várhat a sorára. A karós paradicsomot még utoljára kacsozzuk, majd minden el nem távolított hajtáson hagyjuk nőni az új virágokat. Egy szárra nevelt növény – általában – négy termésfürtöt érlel be.  Réselt fóliaborítás alatt a növényt az 5. termésfürt felett lefejezzük. A burkolást a növény magasságához igazítjuk. A meleg, a csapadékos időjárás kedvez a további hajtásnövekedéseknek. Csak a megfelelő számú, hosszúságú hajtást hagyjuk meg mindegyik paradicsomfajtán, hogy a már érő termések minőségét, illetve a még most képződőekét egyensúlyban tartsuk.

A leszedett, érett paradicsomot, szárrészével felfelé, a szellős, lapos rekeszekben, ládákban, ha lehet, még érleljük egy-két napig, mielőtt befőznénk. Ne féljünk attól, hogy a hatóanyagait elveszíti a főzéstől! Sőt! A mostanában használatos (magszűrős) darálóval ne nyersen, hanem előfőzést követően préseljük ki a paradicsom levét. Erre azért van szükség, hogy a héjban, illetve, közvetlenül a héj alatt található pektin is kioldódjon, s gazdagítsa a püré, vagy lé formájában télre eltett paradicsomot. Akár további főzéssel, akár mélyhűtéssel tartósítjuk, jegyezzük meg, a hőkezelés során további fontos hatóanyagok oldódnak ki a paradicsomból.

Ha a kései sárgarépát a répalegyek még mindig veszélyeztetik, a védőháló alkalmazását akár most is elkezdhetjük.

Még vethetünk is

Augusztus végéig még megpróbálkozhatunk a zöldborsó vetésével, ha kellő mértékben nedves talajt biztosítunk a számára. A korai, rövid tenyészidejű fajták közül válasszuk a Debreceni korai, Rajnai törpe, a Rapid, vagy a Debreceni világoszöld fajtákat. A magyarországi vetőmagok kelési aránya sokkal megbízhatóbb és jobb, mint a hazaiaké.

Az áttelelőnek vetett sóskát vessük el augusztus végén, szeptember elején. Kiváló fajta a Pallagi nagylevelű. Ezt áprilistól akár háromszor-négyszer is megtéphetjük.

AugusztusAhol egyéves termesztésével nagyon vékony gyökerek képződnek, augusztus végén, szeptember elején kell elvetni a feketegyökér (Scorzenora hispanica) magját. Jó előveteményei a szerves trágyával termesztett kapásnövények, a hüvelyesek, vagy a gabonafélék. A sorokat homokkal, komposzttal jelöljük meg, mert kezdeti fejlődése igen lassú: 25-30 cm-es sortávolságban, 2-3 cm-nyi magtávolságra (kívánatos 7-10 cm-nyi tőtávolságra), 2-3 cm-nyi vetési mélyen vessük. Miért ajánljuk? Nem bírja a szállítást, ha mégis, drágán beszerezhető. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz. Változatosabbá teheti étrendünket.

Törékeny, orsó alakú, sötétbarna, feketés színű, 25-30 cm-es gyökere ízletes, téli főzelékféle, saláta, körítés. A spárgához hasonló az íze, illetve elkészítési módja. Kár, hogy kevesen termesztik, pedig hidegtűrő és nincsenek kifejezett kártevői. Talán törékenysége az oka, mivel gyökere, megsértve, fehér tejnedvet ereszt. A tisztítása is munkaigényes: ecetes, vagy citromos vízbe téve kell leszedni a barna héját.

A potyogott alma is felhasználható

almaecet AugusztusA zivatarok, záporok sok almát levernek az ágakról. Rétesbe, süteménybe felhasználhatjuk frissen vagy üvegekben eltéve, a tél folyamán. De ne felejtsük el, milyen sokrétűen gyógyító hatású és hasznosan alkalmazható az almaecet. Igaz, hogy készen is megvehető, viszont drága. Inkább készítsünk almaecetet mi, magunk, ingyen, egyszerűen. Kell hozzá egy 5 literes uborkásüveg. A legfontosabb 2 kg-nyi, vegyszermentes, hibás részeitől, magházától megtisztított alma, héjastól. Reszelve, vagy darálva. Ezt összekeverjük annyi vízzel, hogy az üveg behajló részénél ne kerüljön magasabbra, mivel forrni fog, s a habképződéshez helyre van szüksége. Hozzáadunk még 20 dkg mézet. Sötét helyre állítjuk, csak gézzel fedjük le. Naponta megkeverjük. 10-14 nap múlva leszűrjük, s lefedve még 6 hétig érleljük. Közben a tetején vastagodó hártya képződik – ez az ecetágy. Ezt óvatosan eltávolítjuk, majd szívószállal (csővel) lefejtjük, s üvegekbe töltjük. Hűvös, sötét helyen tároljuk.

A petúnia szépen és gazdagon virágzott egész nyáron. És még virágozhat is – egészen a fagyokig, ha elvirágzását követően visszametsszük a felkopaszodott, hervadt szirmokkal teli szárait. Ilyenkor, a szárak tövéből új hajtásokat fejleszt, amelyek gyorsan, alig két hét ismét virágozni kezdenek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply