A legszebb kúszónövény

Clemantis

Sokan kedvelik a nyári virágözönnel pompázó iszalagokat (Clematis), amelyeknek számtalan faja közül válogathatunk. A hegyi iszalag (Clematis montana „Rubens”) gyorsan fejlődik, nagyon életerős kúszónövény. Rózsaszínű virágokat nyit. Az olasz iszalag (Clematis viticella) jól tűri az éghajlatunkat. Ha félárnyékos helyre ültetik, még el is vadul. Liláskék virágai májustól augusztusig nyílnak.

A legszebb kúszónövény
Hegyi iszalag

A legelterjedtebb, a legszebb a nagyvirágú kerti iszalag (Clematis x jackmanii), amelynek hatalmas virágai, – nyílhatnak a rózsaszínűtől a sötétliláig szinte minden színben – egész nyáron beborítják a 3-4 m magasra kúszó iszalagot. Ez a legigényesebb kúszónövény. Laza, tápdús, nyirkos talajra van szüksége. Száraz környezetben, egész napos, erős napsütésben nem érzi jól magát. A legjobb a ház, a terasz, a pergola stb. keleti oldalára ültetni.

Virágzási ideje április vége, május eleje. Nem csak a virágzata, hanem a levélzete, sőt a virágzás után az aszmagtermése is igen mutatós. Könnyedén befutja a kerítéseket, fákat, kisebb tömege miatt kevésbé terheli meg a gazdanövényeket. 1.5 – 4 méter magasra fut.

A legszebb kúszónövény
Nagyvirágú kerti iszalag
A legszebb kúszónövény
Olasz iszalag

Házi szaporítása körülményes, a legjobb „tenyészedényben” (konténerben) vásárolni. Mélyebbre kell ültetni, mint a faiskolában, illetve a konténerben volt. A töve körül vastag talajtakarásra van szüksége. Tavasszal, az első három évben, 20-25 cm magasan vissza kell metszeni, különben felkopaszodik.

Rendkívül változatos megjelenésű növény a virágok méretét és színét tekintve, nyártól őszig igazi éke lehet kertünknek, ugyanis nyár közepétől egészen októberig virágozhat. A levelei sötét vagy világoszöld színűek, és összetett lombozatot alkotnak. A klemátisznak termése is van, ezek szőrösek, és a tél első felében, lombvesztés után jelennek meg.

Önnek ajánlott

Leave a Reply