A legfontosabb hónap

zöldség sárgarépa, petrezselyem

Most, amikor tető alá, tároló helyére kerül a termés, minden ízekké és illatokká érik, még nem pihenhet a kertészkedő. Fel kell becsülnie, mi, „hogyan hozott a konyhára”, mit kellett volna máshová vetni vagy ültetni, miből termett sok, vagy kevés.
Amíg az utolsó termények betakarítását végzi, már terveznie kell a következő esztendőt.

sárgarépa, petrezselyem gyökerestől A sárgarépa, petrezselyem sima, vagy „kócos”gyökere megmutatja, milyen a talaj tápanyag-tartaléka, a már felszedéskor fás karalábé figyelmeztet, hogy egyenletesebb öntözésre lett volna szüksége… és így tovább. Egészen odáig, hogy a kamrapolcokra bekészített lekvárok, gyümölcslevek saját termésből valók-e, vagy cserébe kapta paprikáért, paradicsomért, esetleg pénzt kellett kiadnia a piacon az egész évben drága gyümölcsökért.

És folytatódhat a szamóca őszi telepítése, az ültetendő facsemeték, bogyós gyümölcsű bokrok helyének kijelölése. Közben még fel kell szedni a káposztaféléket is.

Az utóbbi években azt tanácsolják, hogy az őszi és téli kelkáposztát, a fodros kelt, a bimbós kelt egész télen, gyökerestől hagyjuk a talajban, és csak annyit szedjünk fel mindig, amennyit azonnal feldolgozunk, elfogyasztunk. Ezek is, mint minden kint telelő növény, tápanyagainak nagy részét összegyűjti a földből és tavaszig megőrzi.

Fagyok

Legfagyérzékenyebb a karfiol, de ha enyhe az október, ez is a kertben hagyható. Ami a fagyok megjelenéségi megmarad, letakarható fóliával. Ha erősebb fagyok jönnének, gyökerestől kell felszedni, s a pincében, kamrában, homokba állítva sokáig kibírja.

voroskaposzta-1-600 gyökerestől A fehér és a vörös fejeskáposztát 2-3 laza levéllel vágjuk le a tövéről úgy, hogy elég nagy csonkja maradjon. Rövidebb-hosszabb szikkasztásra van szükségük, főleg, ha esős idő előzte meg a szedést. Ilyenkor úgy helyezzük el a fejeket, hogy a víz kifolyhasson a levelek közül Ha prizmában, vagy ládákban tároljuk, akkor 2 cm-esre vágjuk vissza a torzsáját. (Hogy máglyázásnál ne sértsék meg a felettük lévő fejeket.) Veremben tárolás esetén akár gyökerestől is tárolhatjuk, azonban csak akkor, ha nem támadta meg a gyökérgolyva. Ezzel a fertőzés tovább terjedhetne.

Tárolás előtt minden fej káposztát alaposan szemügyre kell venni, éles késsel el kell távolítani a hibás részeket, be nem borult, vagy sérült leveleket. Prizmában, ládában mindig torzsával felfelé rakjuk a káposztafejeket.

A kelkáposztát gyökérrel szedjük fel, de a torzsát ne vágjuk le, mert akkor kevésbé romlik. A karalábét is gyökerestől szedjük fel, de a gyökereket 2 cm-es csonkra vágjuk vissza. A lombját a szívlevelek kivételével úgy tördeljük le, hogy minél kisebb sérülési sebeket ejtsünk. Hagyjuk megszikkadni. Csak a téli fajtákat érdemes tárolni. Kedvencünk, a „Gigant” lehet a kezünk ügyében, a kamrában is. Elég belőle egy-egy szelet, a hatalmas, vajpuha húsú karalábé sértetlenül kibírja, amíg néhány nap, egy hét múlva ismét leszelünk belőle egy darabot.
A gyenge fagyokat jól tűrő zöldségfélék még a kertben hagyhatók, hogy jól beérjenek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply