Mekkora a magas vérnyomás?

14 év után a közelmúltban Amerikában megváltozott a magas vérnyomás definíciójára és kezelésére vonatkozó irányelv. Az új leírás szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít, szemben a világ nagy részén még... Bővebben »
politikus

Politikai viccek

Kannibálföldön egy utazó betér egy étterembe. Az étlapon ez áll: „Paprikás vadász: 5 dollár Nyárson sült halász: 6 dollár Roston sült politikus: 55 dollár” Megkérdezi a vendég: – Miért kerül többe a... Bővebben »
ragaszkodó

A legjobb kutyafajták idős embereknek

Ha valaki nyugdíjas éveiben úgy dönt, hogy magányát megosztja egy hűséges, ragaszkodó társsal, akkor érdemes megfontolnia, milyen fajta kutyát választ. Az itt bemutatott kutyusok mind természetükben, mind mozgásigényükben remekül illenek az idősebb... Bővebben »

Minek nevezzelek? (A)

Minek nevezzelek? Petőfi bizonyára megbocsátja, hogy versének címét a virágnevek ismertetéséhez, figyelemkeltésül „kölcsönvettük”. Az a gondunk ugyanis, hogy most, amikor vágott virágok helyett a szobanövények ajándékozása válik kedves szokássá, egyre nehezebb kiigazodni... Bővebben »
olajban

Étkezési olajok – melyik mire használható

Napraforgóolaj, olívaolaj, kókuszolaj, repceolaj, tökmagolaj és egyéb olajok jellemzője, felhasználása Az étolajok (étkezési olajok) olyan élelmiszerek, amelyeket olajmagvakból vagy más olajban gazdag növényi részekből sajtolással, esetenként finomítással, illetve sajtolással és/vagy oldószeres extrakcióval... Bővebben »
fagyrepedés

Fagykár – nagy kár

Hó hiányában, takarás nélkül az érzékeny cserjék, fák gyökerei valószínűleg megsínylik a zord időt. De remélhetőleg senkinek sem kellett ahhoz külön szakkönyv, vagy tanács, hogy a szükséges óvintézkedéseket megtegye. Az erős éjszakai... Bővebben »

Ki mint veti ágyát…

Nemcsak ránk, emberekre érvényes a közmondás. A kerti vetemények, zöldségfélék, dísznövények fejlődése is attól függ, milyen talajt készítünk a számukra, ha úgy tetszik, milyen „ágyat” vetünk nekik. Nos, az elmúlt évben már... Bővebben »
legerősebb paprika chili

A legcsípősebb paprikák otthoni termesztése

Ahhoz, hogy a mifelénk elég egzotikusnak tartott legerősebb paprika palántáinak a lehető legoptimálisabb körülményeket teremthessük meg az otthoni termesztéséhez, nem árt megismerni az alapokat. Először is, siker érdekében megbízható helyről kell beszerezni... Bővebben »
nitrát trágya

Kevesebb nitrátot 2.

Akár tetszik, akár nem, néhány alapszabályt komolyan kell vennünk, ha a családi asztalra egészséges zöldséget kívánunk termeszteni. Saját felelősségünk, választási lehetőségünk ez. Akinek nem számít a minőség, az hagyja gyomosodni a konyhakertet,... Bővebben »
kutyát

Kutyát vagy macskát: A lényeg, melyiket szeretjük jobban

A világ egyik legértelmetlenebb, mégis gyakran fellángoló vitáját kutyások és macskások folytatják, amelynek során rendre a „melyik a szebb, jobb, okosabb, megbízhatóbb, őszintébb” témaköröket veszik sorra nem minden elfogultság nélkül.  A kutya... Bővebben »