talajtöltögetés

A talajtöltögetés hatékonysága

A burgonyát, hagyományosan, amikor szára eléri a 20 cm-t, sekély kapálással egybekötve – ennek során a gyomokat eltávolítják – feltöltögetik, más szóval megnagyobbítják a burgonyatermő fészkeket. Hatékony módszer ez a talajtöltögetés nemcsak... Bővebben »
palánták májusban

Május – a virágok és fagyosszentek hónapja

Meg, persze, az első friss terméseké. Legyen az cukorborsó, újhagyma, retek, vagy szamóca. És a fagyérzékeny zöldségfélék kiültetésé is. Mert a többi, a karalábé, a karfiol, a nyári káposzta, a kelkáposzta palántái... Bővebben »

Luxus lett a bab?

A hüvelyesek, a száraz bab, borsó, lencse, fehérjében, ásványi anyagokban, rostokban gazdag élelmiszerek, a zsenge bab, (vajbab, zöldbab, fejtett bab) cukorborsó, zöldborsó, velőborsó) ezen kívül még jó vitaminforrások is. Egykor a bokorbab... Bővebben »

Az immunrendszert erősítő ételek

Mit együnk? Az immunrendszer optimális működésének szempontjából leghelyesebb, ha változa­tos és kiegyensúlyozott étrendet alakítunk ki, sokat mozgunk, jókat alszunk és általában pozitív hozzáállással tekintünk a világra. Vannak azonban ételek, amelyek kifejezetten erősítik... Bővebben »
spanyol-csupaszcsiga Arion

Csiga-biga gyere ki…?

Minden, kertbe tévedő csiga bosszúság, illetve nagy gond. Mostanában azonban a „gyilkos csiga” a legnagyobb veszedelem. Általában a nyirkosabb helyeken, gondozatlan, gyomos kertvégekben tűnnek fel az első példányok. A spanyol csiga (Arion... Bővebben »

Jó étvágyat – a gyomláláshoz!

Az a kertészkedő, aki a zöldségfélék termesztése során keletkező hulladékot, a kertben mindig megjelenő gyomféléket úgy hasznosítja, hogy azzal a házinyulakat, baromfiféléket takarmányozza, nagyon jól tudja, ezek mit kedvelnek. És ha hozzávesszük... Bővebben »
posta

A posta visszaáll a rendes nyitva tartásra

A Szlovák Posta, április 23-tól visszatér a rendes nyitva tartásra, egész Szlovákia területén. Minden postáról ki fogják kézbesíti a küldeményeket és az ajánlott leveleket, de hétvégén a továbbiakban is zárva tartanak. A... Bővebben »
kijárási tilalom

Forró drót

A hidegháború időszakában kezdték „forró drótnak” nevezni a nagyhatalmak közötti sürgős üzenetváltásra kijelölt telefonvonalakat, amelyeket kritikus helyzetben lehetett használni. Nos, így nevezem én is – amióta kijárási tilalom nélkül is korlátozott ki-be... Bővebben »
hajnalka

A hajnalka árnyékában…

A kerti hajnalka (Ipomoea tricolor, Pomoea purpurea) kúszó növekedésű növény, amely könnyedén felfuttatható, ha támasztékot biztosítunk számára. Tölcsér alakú virágai nyáron, ősz elején nyílnak. A hajnalka a napos, világos, szélvédett helyen érzi... Bővebben »
megnyithatnak

Végre kinyithatnak az üzletek

A miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy szerdától (április 22.) megváltoztatják a nyugdíjasok számára a bevásárlásra kijelölt időszakot. A nyugdíjasok csak reggel 9 és 11 között mehetnek majd bevásárolni (eddig ez az időszak 9... Bővebben »